Csörög község

Felértékelődő régió - Vác környéke

2017. április 08. - Csörög

Jelenleg Budaörs, Nagykovácsi és Dunakeszi a legdrágább agglomerációs település, de a távolabbi, mégis Budapestről könnyen elérhető települések népszerűsége is növekszik.

olvasni egy internetes cikkben, mely egy agglomerációs projektet mutat be az M1-M7 térségében, de kitér más régiókra is és az agglomeráció vs. városi élet kérdéseire. Dunakeszi valóban felkapott, de iszonyatosan zsúfolt, hiszen belső úthálózata nem tudott lépést tartani a lakosság növekedéssel.

A jó levegő, a szép táj, a csend, a jóval kisebb zajszennyezés, a kikapcsolódás egy saját kertben jelenti az agglomeráció nagy előnyét a Budapesttel szemben, míg a főváros sokkal jobban ellátott szórakozási, kulturális és kereskedelmi lehetőségeket tekintve. Ugyanakkor e kettő kombinációja is elérhető, ha egy agglomerációs városba, vagy annak közelébe sikerül költöznünk. Vác és környéke ilyen szempontból ideális, hiszen Vác, mint város biztosítja azokat a lehetőségeket, infrastruktúrát, amit egy kisebb község vagy falu, mint pl. Csörög méreténél fogva nem tud biztosítani. Ráadásul Budapest is elérhető közelségben van, ha valakinek Vác nem lenne elég nyüzsgő.

Az agglomerációs település vonzóságát jelentősen befolyásolja, hogy milyen közlekedési lehetőségek vannak a fővárosba. Alaposan meg kell fontolni, utána kell járni a közlekedési lehetőségeknek, mert simán elképzelhető, hogy egy 15-20 km-re lévő településről több idő bejárni Budapestre, mint más régióban lévő, de távolabbi településekről. Ráadásul egy távolabbi településen olcsóbb áron jutunk ingatlanhoz. Hiába autózunk esetleg több km-t, egy-egy rossz közlekedésű településről a dugóban araszolva több benzint használunk el. Jó példa erre az M7 bevezető szakasza melletti települések, ahonnan hiába lehet autópályán bejönni a fővárosba, a reggeli dugók általánosak.

Mint ahogy a cikk is írja:

Ettől válnak előnyössé az olyan települések, mint Monor, vagy Gyál, amelyek fő vasútvonalak mentén helyezkednek el, ahol húszpercenként jön egy olyan vonat, amivel gyorsan egy főpályaudvarra lehet érni - a Nyugati esetében ez egyet jelent a belváros szívével.

Emiatt kezdenek felértékelődni az olyan települések, amelyek a hagyományos agglomerációnál már távolabb fekszenek, ilyen például Vác-Esztergom térsége a 2-es út és a felújított vasúti összeköttetések miatt.

Csörögből, Vácról ez a jó vélemény persze nem a 2-es útra, hanem az M2 autóútra vonatkozik, ha gépkocsival nézzük a jó közlekedési lehetőséget. A Nyugati pályaudvarra, azaz a belvárosba a vonatközlekedés pedig tényleg nagyon jó. Gyakran jár, vannak gyors járatok (Vácról), késő éjjel is közlekedik, így a fővárosi bulikról, koncertekről sem kell lemondani annak, aki saját maga és családja egészségét és nyugalmát szem előtt tartva a kiköltözés mellett dönt.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://csorog.blog.hu/api/trackback/id/tr1312392627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.