Csörög község

Agglomerációba költözés - nem minden a távolság

2017. április 18. - Csörög

Azoknak, akik Budapestről kiköltöznek a jó levegő, a csend, a tisztaság vagy a saját kert nyújtotta nyugalom miatt, azoknak egy fontos döntési pont a városba való utazással járó idő. Az utazási időt persze a többség távolság oldalról közelíti meg, így esnek ki a szűrőn a Budapesttől már távolabb lévő települések. Pedig nem minden a távolság, ezért érdemes más szempontokat is figyelembe venni. A dugó ugyanis nem a várostól 10-15-30 km-re jelentkezik, hanem a város határán. Azaz, aki pl. az M0-s autóúttól 5 percre lakik, nem ér be sokkal hamarabb a belvárosba, mint az, aki mondjuk Vác környékéről jön. Tehát az utazással töltött idő nagy részét a távolság egy kisebb része, a budapesti vagy Budapest közeli szakaszon töltött araszolás teszi ki.

Ahogy nő a távolság, úgy csökkennek az ingatlan négyzetméter árak. Ez elsőre kézenfekvő, de érdemes kiszámolni - hacsak nem vagyunk milliomosok - hogy vajon a jóval drágább ingatlan, ami 15 km-rel közelebb van Budapesthez, tényleg megéri-e ezt a többletköltséget. Igen, a +15 km oda-vissza már 30, tehát drágább lesz az utazás költsége, de vajon mennyivel?

Végeztem egy kis kalkulációt. Most egyelőre csak a gépkocsival való bejárást vizsgáltam, a vonatközlekedés, amely igen jó ebben a régióban megér egy külön említést, hiszen a vonatok a Nyugatiba, azaz a belvárosba futnak be. A gépkocsi csúcsidőben ebben a viszonylatban nem versenyképes.

A kérdés, amire kíváncsi voltam az az, hogy vajon a magasan árazott Göd, Sződliget hogyan viszonyul a távolabb lévő településekhez, pl. Csörög, vagy Vác. Persze az ingatlan árakat nem csak a távolság, a közlekedési lehetőségek befolyásolják, hanem az infrastruktúra, utak minősége, stb., de érdekes eredményeket ad ez a kissé egyoldalú megközelítés is.

m2.JPG

A könnyebb számolás miatt példaként egy-egy 100 nm-es házat vettem alapul, amelynek az 50%-át fizetjük hitelből. Lesz tehát egy hitel költségünk, meg egy bejárás költségünk, amelybe beleszámítottam a benzin költségét (440 Ft/l), az amortizáció és szerviz költséget (2 Ft/km). Fogyasztásnak 7l-t vettem alapul, 20 munkanappal számoltam. A távolságot az adott település és az M3 bevezető szakaszának a vége között (Hungária krt.) számoltam oda-vissza. Utazási időnek a Google Maps útvonaltervező reggeli csúcsidőben mért min. és max. idejének a közepét vettem alapul.

Az alábbi táblázat a nm árakat és a hitel költségeket mutatja. A nm ár az ingatlan.com hirdetéseinek alapján számolt átlag, mely az ingatlan.com-on elérhető az egyes településeken hirdetett ingatlanokra kattintva. A hitel költsége a Bankráció.hu oldalon elérhető legkedvezőbb, 15 éves időtávra.

Ez alapján látszik, hogy Dunakeszi, Göd, Sződliget és Vác jelentősen drágább, mint a többi vizsgált település. De vajon ennyivel jobb onnan a közlekedés? Nézzük a távolságot és a bejárási időt (M2, M0, M3 bevezető útvonalon):

Nos, távolságban Dunakeszi igen közel van, a többi település viszont szinte azonos körön belül mozog (kb. 30 km). Ha a bejárási időt nézzük, még kiegyenlítettebb a mezőny: Dunakeszi hiába van közelebb, a bejárás csak 5 perccel kevesebb, mint Csörögből. Ez hogy lehet? Mivel Dunakeszi nagyon zsúfolt, menetrendszerű a dugó a településen és a feljutáskor az M2-re. Aztán Budapesten jön az araszolás nagyobb része, ami pedig már kijut mindenki másnak. Tehát, ha a bejutási időt nézzük, akkor egyértelmű, hogy érdemes távolabbi településeket nézni.

Na jó, de a költségek hogy alakulnak?

Mivel az utazási költségekben nincs szignifikáns eltérés, a havi kiadásokban a különbséget főleg a magasabb ingatlanárakból fakadó magasabb törlesztőrészletek teszik ki. Kérdés, hogy megér-e havi + 30-50.000 Ft-ot a 10-15 km közelség és pár perc idő (és persze a jobb infrastruktúra). 15 évre ez 5.400.000 - 9.000.000 Ft többletet jelent.

Az utazási költségeken persze tovább lehet spórolni, ha vonattal járunk be Budapestre. Ez amellett, hogy kedvezőbb, környezetbarát és az utazási idő sokkal hasznosabban tölthető el, mint vezetéskor. De erről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

http://csorog.blog.hu/api/trackback/id/tr9912433219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Imre Mixericus Bereczki 2017.05.18. 18:26:21

Kedves blog szerkesztő!

Mi éppen házvásárlást terveznunk. Es most felmerult lehetöségként csorog telepulés. Éppen egy rossz véleményu cikk utén találtam a blogjára. pedig már kezdtem letenni a csorogbe koltozésrol.

Erdeklodni szeretnék hogy esetleg tudna e segiteni további informáciokkal csorogrol. Hova. Melyik részre érdemes koltozni. Milyen pontosan ott élni.. vagy van e még bármi hasznos tanácsa.

Várom válaszát.
Emailben is a bereczki.bi@gmail.com cimre.

Udv
Bereczki ime

Csörög 2017.05.23. 22:52:01

Kedves Imre,

elküldtem a válaszomat e-mailben. Aki még esetleg érdeklődik, annak annyit tudok röviden mondani, hogy általában mint minden településnek, Csörögnek is vannak olyan részei, ahová nem szívesen költözne az ember. De ettől még nem érdemes kizárni, ennyi erővel Budapest, Dunakeszi vagy Vác is kizárható lenne, mert ott is laknak olyan lakosok, akiknek a társaságára esetleg nem vágyik az ember. Aki ezen a környéken keres ingatlant, annak Csörögöt azért érdemes számba vennie, mert itt még megfizethető áron juthat megfelelő telekhez vagy házhoz, ugyanakkor kitűnő a közlekedés és az infrastruktúra is folyamatosan fejlődik. Nagy méretű telkek is vannak és nagyon szép a környék, jó a levegő. Azt kell alaposan megnézni - mint mindenhol máshol is - hogy a kiszemelt ingatlan környéke milyen.