Csörög község

Télen is zajlik az M2 bővítése

2018. január 27. - Csörög

A tavaly májusban kezdődött útépítés gőzerővel zajlik még télen is. Szerencsére az időjárás sem hátráltatja a földmunkákat. Épül a két új felhajtó is Dunakeszi északi részén, valamint az új Sződligeti lehajtó.

m2_bov_tel1.JPG

A csörögieknek jó hír, hogy a 2x2 sáv a csörögi felhajtón túl kezdődik majd, így a feljutás az M2-re nem okoz majd nehézséget, nem alakul ki torlódás. Természetesen amíg zajlik az építés, lassabb a bejutás, de reméljük már csak 1 évet és pár hónapot kell kivárni, hogy 110-es tempóban, alig 15 perc alatt elérjük Budapest határát. Az azért nagyon jó lesz :)

m2_bov_tel2.JPG

Addig a bejutás a reggeli órákban a megszokotthoz képest +15-20 perc, vagy lehet választani a vonatot, mely a Nyugatiba 33-35 perc alatt beér Sződligetről.

Általános iskola épül Csörögben

2018 szeptemberében kezdődik az oktatás

A pár éve épült óvoda után újabb beruházással bővül a község alapszolgáltatásainak köre - 8 osztályos általános iskola épül, melynek köszönhetően nem szükséges a szomszédos településekre ingázniuk a gyerekeknek.

2018 szeptemberében az alsó tagoztat, a második ütemben a felső tagozat épületrésze épül meg a tervek szerint. A tantermek, kiszolgáló helyiségek mellett tornaterem és sportudvar is létesül.

Az általános iskola az óvoda mellett lesz, így a több gyerekes, óvodás és iskolás korú gyermeket nevelő szülőknek különösen kényelmes, hogy nem kell több helyre közlekedni a gyermekekért.

altisk1.jpg

 

Munkalehetőségek Csörög környékén

A csörögi lakosok nagy része Budapestre vagy Vácra jár dolgozni, de ingáznak még Veresegyház és Gödöllő irányába is. Vác érhető el a legkönnyebben, hiszen vonattal, busszal és gépkocsival, de akár még kerékpárral is egyszerűen elérhető. Vácon több gyár, illetve kereskedelmi és szolgáltató cégek kínálnak munkalehetőséget. A gyárak közül a legnagyobbak az IBM, a Continental és a Zollner. A kereskedelem terén a Tesco, Euronics, Jysk, Fressnapf, Spar, Aldi, Lidl, szolgáltatás terén bankok és kisebb cégek nyújtanak álláslehetőséget.

Gödön, az M2 mellett bővítik éppen a Samsung gyárat, mely több száz fővel bővül a közeljövőben. Ide autóval kb. 10 perc alatt el lehet jutni Csörögből.

samsung_god.jpg                                                  A gödi Samsung gyár látványterve

Veresegyház vonattal, busszal és gépkocsival is megközelíthető, itt a GE, a Sanofi a legismertebb vállalatok, de tudtommal két ipari park is van, ahol további cégek telepedtek meg. A Csörögtől autóval kb. 25 percre lévő Gödöllőn szintén vannak nagyobb cégek, mint a Lear Corporation, a Teva, vagy az Avon.

Budapest pedig, mely vonattal és autóval is könnyen megközelíthető, nyilván jóval több lehetőséget kínál munka terén. Az M0 vonala a reggeli csúcsforgalomban kb. 20 perc alatt elérhető, innen pedig mindenki ki tudja számolni, hogy Budapest adott részét milyen hamar tudja elérni. Aki a belvárosban, vagy Buda középső részén dolgozik, érdemes megfontolnia a vonatközlekedést. Sződligeti vagy váci indulással kalkulálva a Nyugati 25-33 perc alatt elérhető, ráadásul ez egy környezetbarát módja a közlekedésnek és az utazási idő hasznosabban is eltölthető, mint a kormány mögött ülve.

Tovább fejlődik a vontaközlekedés Vác környékén

2 éven belül emeletes vonatok jelennek meg a Vác-Budapest vonalon, tovább javítva a Budapestre ingázók közlekedési lehetőségein: http://index.hu/gazdasag/2017/04/13/johetnek_az_uj_emeletes_motorvonatok/

Már most is többségében modern, tiszta, légkondis, bekamerázott, új vonatok közlekednek a Vác-Budapest, illetve a Vác-Csörög-Veresegyház-Budapest vonalakon, nem véletlen, hogy évről-évre egyre többen választják az autóval szemben ezt a környezetbarát közlekedési eszközt. Az állomások mellett egyre több helyen alakítanak ki parkolót - Sződligeten már évek óta van, nemrég Vác-Alsóváros megállónál, illetve Dunakeszin és Gödön is történtek fejlesztések. A csörögi lakosoknak, ha a Vác-Budapest vonalon közlekednek, nagy segítség akár a vác-alsóvárosi, akár a sződligeti parkoló, ahol le tudják rakni az autót, hogy utána vonattal érjék el Budapest belvárosát.

kiss_motorvonat.JPG

A vonatközlekedés körülményeinek jelentős javulása miatt az utazók száma jelentősen nőtt, így a férőhelyek növelése indokolt. Az új, emeletes vonatok megjelenése erre nyújt majd megoldást, ráadásul ezek a vonatok "...korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek."

 

Agglomerációba költözés - nem minden a távolság

Azoknak, akik Budapestről kiköltöznek a jó levegő, a csend, a tisztaság vagy a saját kert nyújtotta nyugalom miatt, azoknak egy fontos döntési pont a városba való utazással járó idő. Az utazási időt persze a többség távolság oldalról közelíti meg, így esnek ki a szűrőn a Budapesttől már távolabb lévő települések. Pedig nem minden a távolság, ezért érdemes más szempontokat is figyelembe venni. A dugó ugyanis nem a várostól 10-15-30 km-re jelentkezik, hanem a város határán. Azaz, aki pl. az M0-s autóúttól 5 percre lakik, nem ér be sokkal hamarabb a belvárosba, mint az, aki mondjuk Vác környékéről jön. Tehát az utazással töltött idő nagy részét a távolság egy kisebb része, a budapesti vagy Budapest közeli szakaszon töltött araszolás teszi ki.

Ahogy nő a távolság, úgy csökkennek az ingatlan négyzetméter árak. Ez elsőre kézenfekvő, de érdemes kiszámolni - hacsak nem vagyunk milliomosok - hogy vajon a jóval drágább ingatlan, ami 15 km-rel közelebb van Budapesthez, tényleg megéri-e ezt a többletköltséget. Igen, a +15 km oda-vissza már 30, tehát drágább lesz az utazás költsége, de vajon mennyivel?

Végeztem egy kis kalkulációt. Most egyelőre csak a gépkocsival való bejárást vizsgáltam, a vonatközlekedés, amely igen jó ebben a régióban megér egy külön említést, hiszen a vonatok a Nyugatiba, azaz a belvárosba futnak be. A gépkocsi csúcsidőben ebben a viszonylatban nem versenyképes.

A kérdés, amire kíváncsi voltam az az, hogy vajon a magasan árazott Göd, Sződliget hogyan viszonyul a távolabb lévő településekhez, pl. Csörög, vagy Vác. Persze az ingatlan árakat nem csak a távolság, a közlekedési lehetőségek befolyásolják, hanem az infrastruktúra, utak minősége, stb., de érdekes eredményeket ad ez a kissé egyoldalú megközelítés is.

m2.JPG

A könnyebb számolás miatt példaként egy-egy 100 nm-es házat vettem alapul, amelynek az 50%-át fizetjük hitelből. Lesz tehát egy hitel költségünk, meg egy bejárás költségünk, amelybe beleszámítottam a benzin költségét (440 Ft/l), az amortizáció és szerviz költséget (2 Ft/km). Fogyasztásnak 7l-t vettem alapul, 20 munkanappal számoltam. A távolságot az adott település és az M3 bevezető szakaszának a vége között (Hungária krt.) számoltam oda-vissza. Utazási időnek a Google Maps útvonaltervező reggeli csúcsidőben mért min. és max. idejének a közepét vettem alapul.

Az alábbi táblázat a nm árakat és a hitel költségeket mutatja. A nm ár az ingatlan.com hirdetéseinek alapján számolt átlag, mely az ingatlan.com-on elérhető az egyes településeken hirdetett ingatlanokra kattintva. A hitel költsége a Bankráció.hu oldalon elérhető legkedvezőbb, 15 éves időtávra.

Ez alapján látszik, hogy Dunakeszi, Göd, Sződliget és Vác jelentősen drágább, mint a többi vizsgált település. De vajon ennyivel jobb onnan a közlekedés? Nézzük a távolságot és a bejárási időt (M2, M0, M3 bevezető útvonalon):

Nos, távolságban Dunakeszi igen közel van, a többi település viszont szinte azonos körön belül mozog (kb. 30 km). Ha a bejárási időt nézzük, még kiegyenlítettebb a mezőny: Dunakeszi hiába van közelebb, a bejárás csak 5 perccel kevesebb, mint Csörögből. Ez hogy lehet? Mivel Dunakeszi nagyon zsúfolt, menetrendszerű a dugó a településen és a feljutáskor az M2-re. Aztán Budapesten jön az araszolás nagyobb része, ami pedig már kijut mindenki másnak. Tehát, ha a bejutási időt nézzük, akkor egyértelmű, hogy érdemes távolabbi településeket nézni.

Na jó, de a költségek hogy alakulnak?

Mivel az utazási költségekben nincs szignifikáns eltérés, a havi kiadásokban a különbséget főleg a magasabb ingatlanárakból fakadó magasabb törlesztőrészletek teszik ki. Kérdés, hogy megér-e havi + 30-50.000 Ft-ot a 10-15 km közelség és pár perc idő (és persze a jobb infrastruktúra). 15 évre ez 5.400.000 - 9.000.000 Ft többletet jelent.

Az utazási költségeken persze tovább lehet spórolni, ha vonattal járunk be Budapestre. Ez amellett, hogy kedvezőbb, környezetbarát és az utazási idő sokkal hasznosabban tölthető el, mint vezetéskor. De erről majd később.

Felértékelődő régió - Vác környéke

Jelenleg Budaörs, Nagykovácsi és Dunakeszi a legdrágább agglomerációs település, de a távolabbi, mégis Budapestről könnyen elérhető települések népszerűsége is növekszik.

olvasni egy internetes cikkben, mely egy agglomerációs projektet mutat be az M1-M7 térségében, de kitér más régiókra is és az agglomeráció vs. városi élet kérdéseire. Dunakeszi valóban felkapott, de iszonyatosan zsúfolt, hiszen belső úthálózata nem tudott lépést tartani a lakosság növekedéssel.

A jó levegő, a szép táj, a csend, a jóval kisebb zajszennyezés, a kikapcsolódás egy saját kertben jelenti az agglomeráció nagy előnyét a Budapesttel szemben, míg a főváros sokkal jobban ellátott szórakozási, kulturális és kereskedelmi lehetőségeket tekintve. Ugyanakkor e kettő kombinációja is elérhető, ha egy agglomerációs városba, vagy annak közelébe sikerül költöznünk. Vác és környéke ilyen szempontból ideális, hiszen Vác, mint város biztosítja azokat a lehetőségeket, infrastruktúrát, amit egy kisebb község vagy falu, mint pl. Csörög méreténél fogva nem tud biztosítani. Ráadásul Budapest is elérhető közelségben van, ha valakinek Vác nem lenne elég nyüzsgő.

Az agglomerációs település vonzóságát jelentősen befolyásolja, hogy milyen közlekedési lehetőségek vannak a fővárosba. Alaposan meg kell fontolni, utána kell járni a közlekedési lehetőségeknek, mert simán elképzelhető, hogy egy 15-20 km-re lévő településről több idő bejárni Budapestre, mint más régióban lévő, de távolabbi településekről. Ráadásul egy távolabbi településen olcsóbb áron jutunk ingatlanhoz. Hiába autózunk esetleg több km-t, egy-egy rossz közlekedésű településről a dugóban araszolva több benzint használunk el. Jó példa erre az M7 bevezető szakasza melletti települések, ahonnan hiába lehet autópályán bejönni a fővárosba, a reggeli dugók általánosak.

Mint ahogy a cikk is írja:

Ettől válnak előnyössé az olyan települések, mint Monor, vagy Gyál, amelyek fő vasútvonalak mentén helyezkednek el, ahol húszpercenként jön egy olyan vonat, amivel gyorsan egy főpályaudvarra lehet érni - a Nyugati esetében ez egyet jelent a belváros szívével.

Emiatt kezdenek felértékelődni az olyan települések, amelyek a hagyományos agglomerációnál már távolabb fekszenek, ilyen például Vác-Esztergom térsége a 2-es út és a felújított vasúti összeköttetések miatt.

Csörögből, Vácról ez a jó vélemény persze nem a 2-es útra, hanem az M2 autóútra vonatkozik, ha gépkocsival nézzük a jó közlekedési lehetőséget. A Nyugati pályaudvarra, azaz a belvárosba a vonatközlekedés pedig tényleg nagyon jó. Gyakran jár, vannak gyors járatok (Vácról), késő éjjel is közlekedik, így a fővárosi bulikról, koncertekről sem kell lemondani annak, aki saját maga és családja egészségét és nyugalmát szem előtt tartva a kiköltözés mellett dönt.

 

Üzletek, boltok Csörögben...

...nincsenek. Igen, ez egy nagy hiányossága a községnek. Persze 1-2 kisbolt van, de komolyabb üzlet, vagy legalább egy közepes élelmiszerbolt nincsen. Igazán nem tudom miért. Talán azért, mert a lakosok nagy része Budapesten vagy Vácon tanul/dolgozik, és ott bőven van lehetősége megoldani a bevásárlást.

Budapest lehetőségeit nem kell külön ecsetelni. Vácon ugyancsak megtalálsz mindent, ráadásul a Csöröghöz közel eső részén van Aldi, Lidl, Tesco, Jysk, Fressnapf, Euronics, Kik, Spar... szóval minden, ami szükséges lehet egy családnak. Autóval kb. 5 percre elérhető mindegyik bolt, ha nincs autód, akkor busszal a legcélszerűbb, mert a buszmegálló közel esik pl. az Aldihoz, de a Tesco-hoz is megy ki buszjárat.

boltok.JPG

Bankfiókok, speciális üzletek, piac pedig Vác belvárosában érhetőek el, oda, ha nincs gépkocsitok, akkor vonattal érdemes menni. A váci főállomástól pár perc sétával elérhető a belváros.

 

Milyen Csörögben lakni, avagy több rossz véleményt olvasni a településről a neten

Ha rákeresünk a neten Csörögre, akkor sajnos találni 1-2 cikket, fórumbejegyzést, ahol elég negatív fényben tüntetik fel a települést. Természetesen ezeknek a véleményeknek volt némi alapja, hiszen anno tényleg volt itt a közelben (Vácduka felé) egy hulladéklerakó, továbbá volt egy időszak, amikor a sződi iskola nem fogadott be egy pár cigány gyereket. Ez már lassan 7-8 éve történt és volt egy nagyobb médiavisszhangja, mint minden ilyen típusú ügynek bárhol az országban. Az ügy pikantériája, hogy a botrányt az a Sződ robbantotta ki, amely a 70-es, 80-as években betelepített egy pár roma családot Csörögbe... Csörög ugyanis Sződhöz tartozott régen, de mivel itt semmit sem fejlesztettek, a lakosság a leválás mellett döntött még valamikor a 2002 tájékán.

Ezután indult el a fejlődés Csörögön, lassan, de fokozatosan. 2008 környékén bezárt a hulladéklerakó, majd lett saját óvodája, egészségháza a településnek. Megtörtént a csatornázás, bővült kis mértékben az aszfaltozott utak száma (ez idén tovább bővül), bővül a kamera rendszer, javult a közbiztonság. Iskola építésre is pályázik a település, de a környező települések iskolái is elérhetőek (Vác, Göd, Sződ, Sződliget, Váchartyán).

Olvasható több vélemény, hogy sok cigány van a településen. Cigányok ugyanúgy laknak Sződön, Vácdukán, Gödön és Dunakeszin, Vácon is. Arányaiban lehet, hogy itt Csörögön több van, de mint ahogy Budapesten is vannak rosszabb és jobb kerületek ilyen szempontból, Csörögön is vannak jobb és rosszabb részek. A helyzet ezen a téren is javul, a lakosság abban az irányban változik, cserélődik, amit pozitívan lehet értékelni :)

Mindenesetre ezen körülmények miatt rossz híre van a településnek, ami szerintem túlzó. Viszont nagy előny azoknak, akik kedvező áron szeretnének a környéken családi házat vagy telket venni, mivel az ingatlanok ára itt jóval alacsonyabb, mint a környező településen. Nem lesz ez így sokáig, hiszen bővítik az M2 autóutat, ami tovább javít a főváros elérhetőségén, továbbá a település is fejlődik tovább (további utak betonozása, kamerarendszer bővítése, iskola építés).

ovoda1.JPGÓvoda

Csörög tehát a régebbi, rossz hírekkel ellentétben egyre élhetőbb település. Tiszta a levegő, közel a természet, nem zsúfolt, teljesen alkalmas a kikapcsolódásra. Budapest és Vác könnyen megközelíthető, közel a Duna, a Dunakanyar és a Börzsöny hegység. A közbiztonság jó, nyaralni is nyugodt szívvel járunk el minden évben, egyszer sem volt betörés nálunk. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs bűnözés, csak a realitás kicsit más, mint amit a neten elérhető régebbi véleményekből kiolvasható. Van közösségi élet, egyházi közösség, művelődési ház, kulturális programok. A környéken biciklivel, lóháton vagy gyalogosan is igazán szép helyeket lehet bejárni.
Persze van még hová fejlődni, főleg az infrastruktúra terén. Az utak, kereskedelmi egységek, szolgáltatások tekintetében Sződliget vagy Vác sokkal jobb választás. Kérdés, hogy meg tudja-e fizetni ezeknek a településeknek a jóval magasabb felárát.

lohaton.JPG

 

Közlekedés, avagy bejárás Budapestre

Csörögnek megvan az az előnye, hogy közel van az M2 autóúthoz, melyen az M0, vagy Budapest újpesti, rákospalotai, zuglói része könnyen elérhető. Távolságban persze egy kb. 30 km-es távról beszélünk, de időben szerencsére ez a reggeli dugóban sem több, mint 30-35 perc. Ez saját tapasztalat, mivel minden hétköznap megteszem ezt az utat, ráadásul a legnagyobb forgalomban, azaz 7:30-8:00 között. Az M2 zsúfolt, de 80-90-es tempóval lehet rajta haladni. Délután vagy este hazafele már jobban eloszlik a forgalom, ezért 25-30 perc alatt is haza lehet érni.

Az autóval való közlekedés ráadásul még jobb lesz a következő években, mivel az M2 jelenleg nem 2x2 sávos részeit is kibővítik: http://magyarepitok.hu/utepites/2017/02/tavasszal-kezdodik-az-m2-es-negysavositasa

m2bov.jpg

Ez azt jelenti, hogy sokkal kiszámíthatóbb, biztonságosabb lesz az ingázás Budapestre és nem utolsó sorban az utazási idő is csökkenni fog.

A Budapestre való bejárásra a másik lehetőség a vonat. Csörögön van vasútállomás, a vonalon az új típusú, csendes, alacsony padlós, bekamerázott vonatok közlekednek. Átszállás nélkül is be lehet jutni Budapestre, de az útidő Veresegyház, Fót felé hosszú. Ezért aki Budapestre jár be dolgozni vagy tanulni, inkább Vác felé megy és ott át tud szállni több vonatjáratra is. A legnépszerűbb az úgynevezett "zónázó", amely 25 perc alatt, megállás nélkül ér be a Nyugati pályaudvarra. Így Csörögből a menetrend szerint 39 perc alatt be lehet jutni. A másik közkedvelt bejárási mód, hogy Sződligetre átmennek kocsival, ahol az M2 lehajtó mellett van közvetlenül a vasútállomás és egy kulturált parkoló. Innen kb. 33 perc alatt van bent a vonat a Nyugatiban.

vonat1.JPG

A vonatok kora hajnaltól késő éjjelig járnak, így aki késő estig bulizna Budapesten, szintén haza tud jutni, mivel éjfél után indul az utolsó járat.

Én vonattal és kocsival is jártam be, mind a két eszközzel kivitelezhető a bejárás. Több kollégám Budapesten belül többet utazik, mint én innen, Csörögből. Autóval nyilván költségesebb, de rugalmasabb, a vonat előnye pedig, hogy az utazási idő hasznosan is eltölthető olvasással, munkával, pihenéssel. Ráadásul sokkal környezetbarátabb módja az utazásnak.

Városban lakni VS a természet közelsége

Miért jobb a természet közelében lakni?

A jó levegő nem az egyetlen érv amellett, hogy az ember kiköltözzön a városból, főleg ha a gyermekei egészségét is szem előtt tartja.

Régebben Budapesten laktunk, kb. 10 éve költöztünk ki Csörögbe. Nem bántuk meg. Igen, az ingázás nem kevés, de több ismerősöm ugyanannyit utazik Budapesten belül. Az pedig nem mindegy, hogy milyen környezetbe ér haza az ember és milyen környezetben tölti a hétvégét. A zaj, szmog és fényszennyezés a város velejárója, ezeket mind magunk mögött hagyhatjuk. A kertkapun kilépve karnyújtásnyira van erdő, mező. Persze ki se kell menni, mert a kert tökéletes hely a kikapcsolódásra, játékra. Mivel Csörögben nem zsebkendőnyi telkek vannak, bőven jut hely mindenkinek, legyen az növény, állat, vagy ember. Este milliónyi csillagot látok az égen. Tavasszal hallom a békák kvartyogását, nyáron nappal a madarak csivitelését, este pedig - mivel nyitott ablaknál lehet aludni - a tücskök ciripelését. De nem is folytatom, az Index.hu belinkelt cikkében nagyon jól össze van foglalva, hogy milyen sok pozitív hatása van a természetnek akár a gyerekeket, akár a felnőtteket tekintjük.

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/03/22/termeszet_termeszethiany_egeszseg_stressz_figyelemzavar/